Project X


As part of Project X, the flagship programme of SingaPlural, four design studios are challenged to use solid surface - a hard material made of substances such as acrylic and usually used for kitchen countertops - to create new products.Teaming up with Luxx Newhouse, a manufacturing company that also distributes solid surface materials, they have come up with products such as lights, a modular installation and discs that have geographical land forms carved into them.

SENSE OF PLACE BY VOIDWORKS

More accustomed to designing and developing smartphone apps and websites, design and technology studio Voidworks steps out of its comfort zone to create eight discs that have geographical land forms mapped onto the surfaces.

Using elevation data from satellites, designers Fung Kwok Pan, 30, and Gerald Yeong, 28, created a 3D model that had the forms mapped out onto the disc.

A computer numerical control machine - known as a CNC machine - then carved out the land forms into the solid surface material.

Try and spot well-known places such as the Swiss Alps, Mount Kenya, the Amazon river in South America or Mount Fuji in Japan on the all-white discs.

Mr Fung, who is Voidworks' founder, says: "We choose these places because of their features. It also allowed us to test how deep we could cut the solid surfaces to carve out the rivers and valleys."

LIGHT BY STUDIO JUJU

Design duo Timo Wong, 33, and Priscilla Lui, 32, take the tough solid surface and softens it into organic forms in three lampshades. There is a floor lamp, wall lamp and table lamp, all featuring shell-like shades that are thin and have soft contours. The shades were moulded at high heat when the material is malleable.

Placed in front of a light bulb, the shades glow while the ridges carved into the pastel solid surface material are highlighted, giving the shades a chic look. The lamps are held up by metal frames that are so skeletal, the structures are barely noticeable when viewed from the front.

Studio Juju's exhibition space is set up in a labyrinth, says Ms Lui. Shielded by 2.4m-tall plywood screens, visitors have to navigate around to find the lamps.

She says: "Instead of having visitors see the lamps immediately, we want them to discover the lamps. When they do, they will also be able to see that there is a poetic element to such a hard material."